Do góry
4 grudnia uczniowie klasy 1BP uczestniczyli w ciekawych zajęciach zorganizowanych przez Zakład Technologii Mleczarskiej oraz Zakład Podstaw Żywienia Człowieka w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym. Spotkanie miało charakter warsztatów nt. zasad prawidłowego żywienia i laboratorium technologii mleczarskiej.
Nasi licealiści dowiedzieli się, jak należy odżywiać organizm, czego w pożywieniu unikać i jak stworzyć prawidłową dietę przy pomocy specjalnego programu komputerowego. Praktycznym zadaniem natomiast było wytworzenie lodów, po wcześniejszym ustaleniu kalorii oraz zawartości makro i mikroelementów. Podczas zajęć uczniowie zrobili też kilka rodzajów masła, poznali różnice między kefirem a jogurtem i zdegustowali najświeższą, własnoręcznie wyprodukowaną maślankę.
Przyrządzanie smakołyków z mleka było doskonałą lekcją o zastosowaniu wiedzy z dietetyki w życiu codziennym.